Πού ζουν τα Meerkats;

Ένα meerkat, επίσης γνωστό ως ένα τελετουργικό, είναι μέλος της οικογένειας mongoose που κατοικεί κυρίως στις άγονες περιοχές της νότιας Αφρικής. Είναι το μόνο επιζών μέλος του γένους Suricata . Μια ομάδα meerkats ονομάζεται είτε "συμμορία" είτε "όχλος" και συχνά αποτελείται από περίπου 20 meerkats, και οδηγείται από έναν ενήλικα αρσενικό και θηλυκό, που αναφέρεται ως ζεύγος άλφα. Ωστόσο, ορισμένες συμμορίες ή όχλοι είναι μεγαλύτερες και μπορούν να περιέχουν έως και 50 μέλη. Τα πετεινά είναι γνωστά για την κοινωνική τους συμπεριφορά και την όρθια στάση. Έχουν ταυτοποιηθεί τρία είδη ειδών meerkat: Νότιας Αφρικής, Μεερκάτ, Μεέρκα της Ερήμου και Αγκολάν Μερκάτ. Το όνομα "meerkat" μπορεί να ανιχνευθεί στις αφρικανικές και ολλανδικές γλώσσες και σχετίζεται με τις λέξεις "πίθηκος" και "λίμνη γάτα".

Περιγραφή ενός Meerkat

Τα μουρούτα είναι γενικά μικρά ζώα που ζυγίζουν μεταξύ 1, 1 και 5, 5 κιλών. Με τα μακρά άκρα και το λεπτό σώμα, τα μωράκια έχουν μήκος 10 έως 20 ίντσες. Έχουν επίσης μια ουρά μήκους περίπου 9, 8 ίντσες, η οποία είναι λεπτή και λεπταίνει σε κοκκινωπό ή μαύρο χρώμα άκρη. Η ουρά χρησιμοποιείται κυρίως για ισορροπία ενώ στέκεται όρθια, καθώς και σηματοδότηση. Τα μουστάκια έχουν μια καφέ μύτη, τα μάτια που περιβάλλουν τα μαύρα μπαλώματα και τα αυτιά είναι μικρά, μαύρα και ημισελήνου. Τα μάτια βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του προσώπου, που δίνει διόφθαλμη όραση. Ένα μεραχτάκι έχει νύχια στο τέλος κάθε δακτύλου που χρησιμοποιείται για σκάψιμο, τρύπημα, και μερικές φορές για αναρρίχηση δέντρων. Το σώμα καλύπτεται σε ένα γκρι, καφέ ή μαύρισμα, με μικρές παράλληλες λωρίδες στην πλάτη που εκτείνονται από τη βάση της ουράς μέχρι τον ώμο. Τα σχέδια αυτών των λωρίδων είναι μοναδικά σε κάθε μερακάτ. Η κάτω πλευρά είναι αραιά καλυμμένη με τα μαλλιά και αποκαλύπτει μαύρο δέρμα από κάτω.

Κατάσταση οικοτόπων και συντήρησης

Τα μουρούτα είναι προσαρμοσμένα για να ζουν σε συνθήκες ερήμου. Τα μαύρα μπαλώματα γύρω από τα μάτια μειώνουν την ποσότητα του ηλιακού φωτός που εισέρχεται στα μάτια, γεγονός που τους βοηθά να προσέχουν τους αρπακτικούς. Ζουν σε ξηρή ανοικτή γη, σαβάνα και θάμνους, και προτιμούν περιοχές με άφθονο αμμώδες έδαφος, όπου μπορούν να σκάψουν τα νερά τους. Αυτά τα λαγούμια αποτελούνται από περίπλοκα κανάλια που οδηγούν σε θαλάμους ύπνου. Η γκάμα τους εκτείνεται από τη Νότια Αφρική στην Αγκόλα και περιλαμβάνει όλα τα μέρη της έρημο Καλαχάρι, τα περισσότερα μέρη της ερήμου Namib, νοτιοδυτική Αγκόλα και τη Νότια Αφρική. Οι θηρευτές των meerkats περιλαμβάνουν αετούς, τσακάλια, γύπες και περιστασιακά φίδια. Τα ταξινομημένα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ως είδος "λιγότερο ενδιαφέρον", τα κυνηγόσκυλα έχουν κυνηγηθεί και αέρια από τα νερά τους, επειδή είναι δυνητικοί φορείς λύσσας. Ωστόσο, παρά το κυνήγι αυτό, ο πληθυσμός του meerkat δεν έχει μειωθεί σημαντικά.

Διατροφή

Τα μουστάκια είναι κυρίως εντομοκτόνα, αλλά τροφοδοτούν και άλλα ζώα όπως μικρά θηλαστικά, αράχνες, σκορπιούς, φίδια και σαύρες. Τρώνε επίσης φυτά και μύκητες και είναι άνοσοι σε ορισμένα δηλητήρια, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού δηλητηρίου του σκορπιού της έρημης Καλαχάρι. Οι ζωοτροφές σιγαρέτων ως συμμορία με ένα "αστυνομικό" που είναι πάντα στο βλέμμα έξω για τους αρπακτικούς καθώς άλλοι ψάχνουν φαγητό. Το καθήκον του επιτηρητή συνήθως διαρκεί μία ώρα. Τα μικρά κοραλλιογενείς δεν τρέφονται μέχρι να είναι ηλικίας ενός μηνός.

Συνιστάται

Μυστήρια της Αιγύπτου: Η κατάρα των Φαραώ
2019
Τα πιο άφθονα στοιχεία στην κρούστα της Γης
2019
Τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ινδία
2019