Στοιχεία λιονταριών βουνού: ζώα της Βόρειας Αμερικής

Φυσική περιγραφή

Το Λιοντάρι, ονομάζεται επίσης Cougar, Puma, ή Panther, είναι ένα μεγάλο, χερσαίο ζώο, με τις περισσότερες φυλές που προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική. Μετά από την jaguar, είναι η δεύτερη πιο ευμετάβλητη γάτα, καθώς και ένα από τα πιο εντυπωσιακά από όλα τα θηλαστικά που ζουν στη φύση, στο δυτικό ημισφαίριο. Έχει κυκλική κεφαλή με όρθια αυτιά. Τα εμπρόσθια τεταρτημόρια είναι μυώδη και δυνατά, με ένα ισχυρό σαγόνι πλήρως εξοπλισμένο για να καρφώνει και το αρπακτικό συμπλέκτη μεγαλύτερο από το ίδιο, όπως η αντιλόπη και το ελάφι. Τα πόδια του χαρακτηρίζονται από πέντε νύχια στα μπροστινά πόδια του, τα οποία μπορούν να αποσύρονται. Στα πίσω πόδια του βρίσκονται τέσσερα νύχια, με τα πολύ πιο ευδιάκριτα μπροστινά πόδια να είναι καλά προσαρμοσμένα ώστε να διατηρούν τη χειρονομία τους σαν χειρολαβή στα ζώα των θηραμάτων, μερικά από τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από τα ίδια τα λιοντάρια.

Διατροφή

Τα λιοντάρια βουνών, υποχρεώνοντας τα σαρκοφάγα, απαιτούν πολλή πρωτεΐνη κρέατος, ειδικά από το προτιμώμενο θηράματά τους από ελάφια και συναφή είδη. Αν και απολαμβάνουν μεγάλα οπληφόρα όπως ελάφια, τα ορεινά λιοντάρια θα καταβροχθίζουν και τα μικρότερα ζώα, όπως τα ρακούν, τα κογιότ και τα πορφυρά. Τα ζώα, τα άλογα, οι κατσίκες του βουνού, τα μικρά έντομα και τα τρωκτικά είναι επίσης ένα από τα πολλά άλλα ζώα που θα φάει και το cougar. Είναι κατακτημένοι κυνηγοί πιο αποτελεσματικοί τη νύχτα ή το σούρουπο, και έχουν μια συνήθεια να τρέφονται με μεγάλα σφάγια για μέρες στο τέλος. Μέχρι να τα τελειώσουν, θα κρύψουν τα σκοτάδια τους μακριά από άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του είδους τους. Προτιμούν το λαιμό όταν δίνουν θανατηφόρα τσιμπήματα και είναι πονηρές όταν πρόκειται να παρακολουθήσουν και να κρατήσουν καρτέλες για τα επόμενα γεύματα τους.

Οικότοπος και εύρος

Σε αιώνες και δεκαετίες παρελθόν, βουνά λιοντάρια βρέθηκαν περιαγωγής σε άγρια ​​κατάσταση σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, από τη στροφή του 20ου αιώνα, είχαν απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από σχεδόν όλες τις αρχικές σειρές τους, ειδικά εκείνες στις ανατολικές και τις μεσοδυτικές ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, σε πολλά από τα κράτη αυτών των περιοχών καθώς και στις επαρχίες του Καναδά, οι πληθυσμοί έχουν βρεθεί ότι είναι επαρκώς βιώσιμοι για το κυνήγι του αθλητισμού. Μεταβατικά αρσενικά έχουν αναφερθεί από τότε στις δυτικές περιοχές της Νεμπράσκα, της Οκλαχόμα και των Ντακότας, καθώς και της Μινεσότα, της Αϊόβα, του Μισσούρι και των άνω χερσονήσων του Ιλλινόις και του Μίτσιγκαν. Περαιτέρω δυτικά πέρα ​​από τα Rockies στα συγκεκριμένα, οι πληθυσμοί παρέμειναν πάντα πολύ μεγαλύτεροι. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ταξινομεί τα Mountain Lions ως είδος "λιγότερο ενδιαφέρον". Ακόμα, οι μεγάλες γάτες πρέπει να προστατεύονται σε πολλές περιοχές. Ενώ οι περισσότεροι ζουν στη δυτική Βόρεια Αμερική σήμερα, μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε νέο περιβάλλον στον Νότο του ποταμού Yukon, με μικρότερο πληθυσμό να βρίσκεται στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα λιοντάρια των βουνών είναι μοναχικά ζώα που προτιμούν να ζουν μόνοι τους και επομένως δεν είναι πάντοτε αντιληπτά από τους ανθρώπους, τους οποίους συχνά θα προσπαθήσουν να αποφύγουν. Προκειμένου να ευδοκιμήσουν, χρειάζονται πολύ ανοιχτό χώρο μακριά από άλλα ζώα, καθώς είναι μυστικές και αρκετά απομονωμένες. Περιστασιακά, διαπιστώθηκε ότι προσβάλλουν ανθρώπους, ειδικά παιδιά ή ενήλικες που ταξιδεύουν μόνες τους και όχι σε ομάδες. Μια άλλη ξεχωριστή συμπεριφορά του cougar είναι η άρνησή του να καταναλώσει οτιδήποτε δεν κυνηγούσε. Παρόλο που εμφανίζουν κανονικά τις μύτες τους σε μανιόκα, σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις στην Καλιφόρνια έχουν αναφερθεί ότι παρουσιάζουν ευκαιριακές συμπεριφορές διατροφής, καταβροχθίζοντας σφάγια που σκόπιμα αφέθηκαν ελεύθερα από ερευνητές βιολόγους. Σε όλο το φάσμα της διασποράς τους, τα λιοντάρια του βουνού έχουν λίγους, αν υπάρχουν, φυσικούς θηρευτές.

Αναπαραγωγή

Η σεξουαλική ωριμότητα των θηλυκών κουγκάρων επιτυγχάνεται μέσα σε ενάμιση χρόνο ζωής, με μέσο όρο ένα γέννα να γεννιέται κάθε δύο χρόνια ή και έτσι σε όλη τη διάρκεια ζωής της γυναίκας. Το ζευγάρωμα είναι σύντομο, αν και συμβαίνει συχνότερα σε σύγκριση με άλλα ζώα συγκρίσιμου μεγέθους. Η μονογαμία δεν είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στα λιοντάρια των ορεινών περιοχών, ενώ οι γυναίκες που αλλάζουν συντρόφους αρκετά τακτικά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ζωής. Τα θηλυκά συνήθως αυξάνουν μόνο τα μικρά παιδιά και μπορούν γρήγορα να γίνουν βίαια αμυντικά των νέων τους. Το άγχος είναι συχνά η αιτία χαμηλών ποσοστών αναπαραγωγής, τόσο στην άγρια ​​φύση όσο και στην αιχμαλωσία. Τα κοινά αίτια της θνησιμότητας των λιονταριών στο φυσικό περιβάλλον είναι η λιμοκτονία, οι μάχες με άλλα λιοντάρια, οι ασθένειες, το χρόνιο στρες και το κυνήγι του ανθρώπου.

Συνιστάται

Είναι η Τουρκία στην Ευρώπη ή την Ασία;
2019
Al-Shabaab - Διεθνείς Οργανώσεις Τρομοκρατίας
2019
10 Ενδιαφέροντα γεγονότα για το Μπρουνέι
2019