Quokka Γεγονότα: Ζώα της Ωκεανίας

Φυσική περιγραφή

Το quokka είναι το μικρότερο από τα wallaby είδη. Έχει παχιά, χοντρό, γκρίζο-καφέ κοντή γούνα, με ελαφρύτερες και πιο σκούρες αποχρώσεις που διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. Έχει στρογγυλεμένα μικρά αφράτα αυτιά, γυμνό ρύγχος και μικρά οπίσθια πόδια. Οι στενές τρίχες του Quokka έχουν μήκος μεταξύ 10, 2 και 12, 2 ίντσες (25, 8-31 εκατοστά) και έχουν κωνικούς προς τα άκρα τους. Τα πίσω πόδια του Quokka είναι μεταξύ 3, 9 και 4, 7 ίντσες (10-12 cm). Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, οι άνδρες και οι γυναίκες quokkas ποικίλλουν κάπως σε μέγεθος. Ένα αρσενικό θα μεγαλώνει σε μήκος 1, 8 ποδιών (54 εκατοστά) και θα ζυγίζει έως και 9, 3 λίβρες (4, 2 κιλά), ενώ τα θηλυκά θα φτάνουν τα 50 εκατοστά περίπου και θα ζυγίζουν μέχρι 7, 7 κιλά (3, 5 κιλά).

Διατροφή

Οι Quokkas είναι φυτοφάγα και τρώνε χόρτα, φύλλα, στελέχη και διάφορα φυτά. Μια quokka τροφοδοτεί τη νύχτα με τη βλάστηση μέσω της βλάστησης, και μπορεί να αναρριχηθεί σε δέντρα για φύλλα. Η δίαιτα επιλογής της quokka είναι η νεαρή, μαλακή βλάστηση. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει την περιήγηση quokka σε αρχική βλάστηση βλάστηση, που αυξάνεται λιγότερο από τρεις μήνες μετά από μια πυρκαγιά. Αναλύοντας την κοκαϊκή κοπριά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός από thomasia, dampiera hederacea, bossiaea aquifolia, mirbelia dilatata και agonis linearifolia, όλα τα φυτά και βότανα που βρέθηκαν στην Αυστραλία, αποτελούσαν το 71% της διατροφής του.

Οικότοπος και εύρος

Οι Quokkas έχουν μια σειρά που περιορίζεται σε ένα μικρό μέρος της Αυστραλίας. Τα νησιά Rottnest και Bald και οι νοτιοδυτικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας της Δυτικής Αυστραλίας είναι εκεί όπου βρίσκονται τα ενδιαιτήματα του quokkas. Αυτές οι περιοχές χαρακτηρίζονται είτε από πυκνή βλάστηση είτε από ημι-άνυδρες, μη καλλιεργούμενες περιοχές κοντά σε βάλτους. Τα Quokkas προτιμούν τα θερμά κλίματα και μπορούν να επιβιώσουν σε ημι-άνυδρες περιοχές ή σε περιοχές με εποχιακές διακυμάνσεις που περιλαμβάνουν ημιερείς συνθήκες. ο Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) απαριθμεί το quokka ως ένα είδος "ευάλωτο", εξαιτίας απειλών για το βιότοπό του, την υλοτόμηση, την καύση, την ανθρώπινη ανάπτυξη και την καταστροφή βάλτων από άγριους χοίρους. Η εισαγωγή άγριων γατών και αλεπούδων στις περιοχές οδήγησε επίσης σε μειώσεις των πληθυσμών τους στην ενδοχώρα. ο Η IUCN υπολογίζει τον πληθυσμό για ώριμα quokkas σε περίπου 7.850 έως 17.150 σε όλο τον κόσμο. Λόγω της έλλειψης φόβου για τους ανθρώπους και του "ευάλωτου" καθεστώτος τους, οι άνθρωποι μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα στην Αυστραλία για την άσκοπη εισβολή των προσωπικών χώρων του quokkas.

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Το quokka είναι ένα εξαιρετικά κοινωνικό θηλαστικό και μέχρι 150 από αυτούς μπορεί να ζουν μαζί σε ένα έδαφος, ειδικά σε αυτές τις άφθονες πηγές νερού. Οι κυρίαρχοι άνδρες θα υπερασπίζονται μερικές φορές επιθετικά τα εδάφη τους. Οι ελαφρές μάχες εμφανίζονται επίσης όταν τα αρσενικά ανταγωνίζονται για σκιερά μέρη για να παραμείνουν δροσερά σε μια ζεστή μέρα. Δημιουργούν τα δικά τους μονοπάτια για τη σίτιση, τα οποία επίσης προστατεύουν από τους θηρευτές καθώς κινούνται τη νύχτα. Για να φτάσουμε από το ένα μέρος στο άλλο, ο Quokkas κινείται με μια κίνηση που μοιάζει με αυτή των συγγενών τους, τα καγκουρό. Στο νησί Rottness, οι quokkas ήταν αρκετά περίεργοι για να προσεγγίσουν τους ανθρώπους. Λόγω αυτού και των φαινομενικά «χαμογελαστών» τους εμφανίσεων, έχουν ως εκ τούτου ανεπίσημα ανακηρυχθεί ως το «πιο ευτυχισμένο ζώο στον κόσμο».

Αναπαραγωγή

Μια quokka φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ μόλις ενός έτους και 18 μηνών μετά τη γέννηση. Σε ένα χρόνο, μια γυναίκα quokka δίνει μόνο σε έναν απογόνους. Μπορούν να αναπαραχθούν όλο το χρόνο στην αυστραλιανή ενδοχώρα, αν και η περίοδος αναπαραγωγής στο νησί Rottnest είναι γενικά περιορισμένη από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο. Μετά το ζευγάρωμα, η περίοδος κύησης είναι περίπου 28 ημέρες. Μόλις μια μέρα μετά τη γέννηση, μια γυναίκα μπορεί να ζευγαρώσει ξανά. Οι νέοι παραμένουν στις τσάντες των μητέρων τους για περίπου 6 μήνες μετά. Αφού εγκαταλείψουν τη θήκη, οι quokkas συνεχίζουν να θηλάζουν μέχρι τους 8 μήνες, οπότε συνήθως απογαλακτίζονται. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ένα θηλυκό quokka στην ηπειρωτική Αυστραλία μπορεί να γεννήσει 17 απογόνους. Το Quokka έχει μια μέση διάρκεια ζωής 10 ετών.

Συνιστάται

Είναι η Τουρκία στην Ευρώπη ή την Ασία;
2019
Al-Shabaab - Διεθνείς Οργανώσεις Τρομοκρατίας
2019
10 Ενδιαφέροντα γεγονότα για το Μπρουνέι
2019