Ο παπαγάλος του αυτοκρατορικού αμαζονίου - ζώα της Δομίνικα

Επίσης γνωστή ως sisserou, το Amazona imperialis είναι ένα ενδημικό είδος πουλιών της Δομίνικα. Ο πληθυσμός των πτηνών εκτιμάται ότι είναι περίπου 250 (αριθμός ώριμων ατόμων). Ο κόκκινος κατάλογος της IUCN επικαλείται το πουλί ως είδος που απειλείται με εξαφάνιση, λόγω της πολύ περιορισμένης εμβέλειας και του χαμηλού πληθυσμού του. Η απώλεια οικοτόπων λόγω της αντικατάστασης των τροπικών δασών από τις φυτείες μπανάνας, η λαθροθηρία για τα τρόφιμα και η σύλληψη για το εμπόριο κλουβιών είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που οδήγησαν στη δραστική μείωση του πληθυσμού του αυτοκρατορικού παπαγάλου του Αμαζονίου. Παρόλο που οι προσπάθειες διατήρησης έχουν συμβάλει σε κάποιο βαθμό στη συγκράτηση του παράνομου εμπορίου αυτών των πτηνών, εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλες απειλές για την επιβίωση των παπαγάλων.

4. Φυσική περιγραφή

Οι ενήλικοι sisserou επιτυγχάνουν μέσο μήκος 48 cm. Τα θηλυκά αυτού του είδους ζυγίζουν περίπου 650 γραμμάρια, ενώ τα αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο 900 γραμμάρια. Τα πουλιά έχουν γαντζωμένο χαρτί, μυϊκή γλώσσα και πόδια zygodactyl. Το φτέρωμα δεν διαφέρει πολύ μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών. Τα underparts είναι μοβ χρώματος και εμφανίζονται να έχουν μια κλίμακα αποτέλεσμα λόγω των σκοτεινών κρόσσια. Το κεφάλι, το μανδύα, ο λαιμός και το speculum είναι σκούρο μοβ χρώμα. Τα φτερά είναι πράσινα και το carpal είναι κόκκινο. Οι μηροί του παπαγάλου και του εξαερισμού είναι ένα θαμπό πράσινο χρώμα. Η ουρά φαίνεται να είναι κοκκινωπή με πράσινο άκρο. Τα πρωτεύοντα είναι μαύρα σε χρώμα.

3. Διατροφή

Ο αυτοκρατορικός παπαγάλος του Αμαζονίου έχει μια χορτοφαγική διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φρούτα, σπόρους, καρπούς με κέλυφος, μούρα, βλαστοί και άλλα μέρη της τοπικής βλάστησης. Τα πουλιά τρέφονται κυρίως κατά το πρωί και το βράδυ. Τα πουλιά προτιμούν τους καρπούς των ομάδων φυτών Dacryodes, R. grandis, L. ternatensis, S. amara, S. globulifera και μερικά άλλα. Τα καρύδια που αναπτύσσονται στις παλάμες του Euterpe και οι σπόροι και τα λουλούδια του C. cymosa είναι επίσης τα αγαπημένα τρόφιμα του παπαγάλου.

2. Οικότοπος και εμβέλεια

Ο αυτοκρατορικός παπαγάλος του Αμαζονίου είναι ενδημικός στην Καραϊβική χώρα της Δομίνικα. Εδώ, ο παπαγάλος βρίσκεται στην περιοχή Morne Diablotin που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό αυτών των πτηνών, τον εθνικό πάρκο Morne Trois Pitons και τα αποθέματα της Κεντρικής και Βορείου Δασιάς. Από το 1993, ο πληθυσμός αυτού του είδους ήταν μόνο 80 έως 100. Μέχρι το 2003, ο αριθμός αυξήθηκε σε 150. Σήμερα, ο πληθυσμός του αυτοκρατορικού παπαγάλου του Αμαζονίου είναι περίπου 230 με 350 άτομα. Ο πληθυσμός αυτών των πουλιών που ζουν στο Εθνικό Πάρκο Morne Diablotin είναι περίπου 100 έως 175. Τα Forest Reserves φιλοξενούν περίπου 50 με 75 πουλιά και το Εθνικό Πάρκο Morne Trois Pitons έχει ένα μικρό πληθυσμό περίπου 50 ατόμων.

Μέσα στο μικρό του εύρος, ο αυτοκρατορικός παπαγάλος του Αμαζονίου βρίσκεται στην πεδιάδα και στα ορεινά δάση σε υψόμετρο μεταξύ 600 και 1300 μέτρων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια περιόδων έλλειψης τροφίμων, τα πουλιά ψεκάζουν επίσης σε υψόμετρο περίπου 150 μέτρων. Το είδος είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην τροποποίηση των ενδιαιτημάτων και οι μικρές μεταβολές του οικοτόπου μπορούν να αναγκάσουν τα πουλιά να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές τους τοποθεσίες φωλεοποίησης και ιχθυοτροφείου σε νεότερες τοποθεσίες. Ο αυτοκρατορικός παπαγάλος του Αμαζονίου χτίζει τη φωλιά του μέσα σε κοιλότητες σε ψηλά δέντρα του δάσους. Δεδομένου ότι οι κοιλότητες της φωλιάς παραμένουν βαριά φυλαγμένες από επιφύδες και αμπέλια, παρατηρώντας τις δραστηριότητες φωλεοποίησης των πουλιών είναι ένα δύσκολο έργο.

1. Συμπεριφορά

Το sisserou είναι ντροπαλός και αόριστος στη φύση και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσετε το πουλί. Βρίσκονται είτε σε ζεύγη είτε σε μικρές ομάδες έως τριών. Περιστασιακά, βρίσκονται στην εταιρεία των αμμωνιών με κόκκινα λαιμό με τους οποίους μοιράζονται το φάσμα τους. Τα πουλιά έχουν ισχυρά φτερά που τους βοηθούν να πετάξουν αποτελεσματικά. Είναι επίσης ισχυροί αναρριχητές. Το χρώμα των φτερών τους καμουφλάζει καλά στο γύρω φύλλωμα και ως εκ τούτου η ανίχνευσή τους γίνεται μαμούθ. Η κλήση αυτών των πτηνών είναι ένα μείγμα μεταξύ ενός trill, squawk, και κραυγή.

Οι αυτοκρατορικοί παπαγάλοι του Αμαζονίου είναι γνωστοί για την αφοσίωσή τους στον σύντροφό τους και ζευγαρώνουν για τη ζωή. Η φύτευση πραγματοποιείται μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Φωλιές είναι χτισμένες βαθιά στις κοιλότητες των δένδρων του τροπικού δάσους και η θηλυκή φέρει ένα συμπλέκτη δύο αυγών στη φωλιά. Τα αυγά επωάζονται για περίπου 28 ημέρες μετά την οποία τα εκκολαφθέντα νεογνά ανατρέπονται και από τους δύο γονείς. Συνήθως, μόνο ένα νεαρό ζευγάρι επιβιώνει μέχρι την ενηλικίωση και μόλις φτερωθεί πλήρως, είναι έτοιμο να φύγει από τη φωλιά. Τα πουλιά όχι μόνο ζευγαρώνουν για τη ζωή αλλά και φωλιάζουν στην ίδια κοιλότητα δέντρων για ζωή, εκτός αν φυσικοί ή ανθρωπογενείς παράγοντες καταστρέψουν το δέντρο φωλιάς τους.

Συνιστάται

Οι 10 μεγαλύτερες πόλεις στο Αρκάνσας
2019
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μονοκαλλιέργειας;
2019
Frederick Douglass - Σημαντικά στοιχεία στην ιστορία των ΗΠΑ
2019