Καγκουρό Γεγονότα: Ζώα της Ωκεανίας

Φυσική περιγραφή

Ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά στην εμφάνιση μεταξύ των ειδών καγκουρό, όλα τα καγκουρό έχουν μυϊκές ουρές, ισχυρά πίσω πόδια, μεγάλα πόδια, κοντή και βελούδινη γούνα και μακρύ, μυτερά αυτιά. Ως marsupials, τα θηλυκά καγκουρό έχουν ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό που τα ξεχωρίζει από τα πλακούντα και τα μονοθερά θηλαστικά. Έχουν θήκες που περιέχουν μαστικούς αδένες για να μπορούν τα μωρά τους να ζουν μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα για να εμφανιστούν. Το μέγεθος των καγκουρό ποικίλει σημαντικά μεταξύ των ειδών. Το κόκκινο καγκουρό ζυγίζει περίπου 200 κιλά και είναι ψηλότερο από 5 πόδια. Τα κόκκινα καγκουρό είναι τα μεγαλύτερα από όλα τα μαρσιποφόρα, ενώ το μικρότερο καγκουρό, το καγκουρό των μυκήτων, ζυγίζει μόνο 12 ουγκιές και έχει ύψος μόνο 6 έως 8 ίντσες.

Διατροφή

Όλα τα καγκουρό βόσκουν τα φυτοφάγα, με την έννοια ότι η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από χόρτα, λουλούδια, φύλλα και φτέρες, αλλά μερικές φορές τρώνε βρύα και έντομα. Η διατροφή τους ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα είδη. Για παράδειγμα, το γκρίζο καγκουρό του Πάσχα είναι κατά κύριο λόγο γκρέιπ, που τρώει μια μεγάλη ποικιλία χορταριών, ενώ το κόκκινο καγκουρό περιλαμβάνει επίσης σημαντική ποσότητα θάμνων στη δίαιτά τους, καθιστώντας τους περισσότερο "browser". Ακριβώς όπως και οι αγελάδες, τα καγκουρό έχουν κάψουλες στους στομάχους που τους επιτρέπουν να αναποδογυρίζουν το φαγητό τους και να το ξαναζήσουν, προτού είναι έτοιμοι να αφομοιωθούν πλήρως.

Οικότοπος και εύρος

Τα καγκουρό ζουν σε ποικίλους οικοτόπους, που κυμαίνονται από δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι χορτώδεις πεδιάδες και σαβάνα. Μπορούν να βρεθούν σε όλη την αυστραλιανή ήπειρο και το απομακρυσμένο νησί της Τασμανίας. Παρόλο που προτιμούν αραιοκατοικημένες ή ανοιχτές σκιερές πεδιάδες, μπορούν επίσης να προσαρμοστούν στους άγονους καιρούς της ερήμου διατηρώντας το νερό και τη βλάστηση. Λόγω της προσαρμοστικότητάς τους, τα περισσότερα είδη καγκουρό ακμάζουν. Δεν επηρεάζονται εξίσου σοβαρά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την κλιματική αλλαγή όπως πολλά άλλα είδη, αν και σε περιόδους ξηρασίας ο αριθμός τους συχνά μειώνεται εξαιτίας της μείωσης του εφοδιασμού τους με τρόφιμα. Σήμερα ταξινομούνται ως είδη "λιγότερο ανησυχούντων" από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών.

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα περισσότερα καγκουρό είναι κοινωνικά ζώα, επειδή ζουν και ταξιδεύουν σε οργανωμένες ομάδες που ονομάζονται "mobs", οι οποίες κυριαρχούνται από τα μεγαλύτερα αρσενικά, προκειμένου να καλλωπιστούν και να προστατευθούν ο ένας από τον άλλο από τον κίνδυνο. Λόγω των μακρών ποδιών τους, τα καγκουρό δεν μπορούν να περπατήσουν κανονικά και προτιμούν να χρησιμοποιούν το hopping ως τον κύριο μέσο μετακίνησης τους. Επειδή τα οπίσθια πόδια και τα πόδια είναι πολύ ισχυρότερα και μεγαλύτερα από τα εμπρόσθια άκρα τους, για να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, ένα καγκουρό πρέπει να κινήσει την ουρά του για να σχηματίσει ένα τρίποδο με τα δύο εμπρόσθια άκρα του, και στη συνέχεια σηκώνει τα πίσω πόδια του προς τα εμπρός. Τα αρσενικά καγκουρό είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά και επιθετικά μεταξύ τους, ειδικά όταν πρόκειται για αμφισβητήσεις για γυναίκες και συχνά θα διώξουν μάχες για την πρόσβαση σε πιθανούς συντρόφους. Αυτή η πάλη λέγεται ότι μοιάζει πολύ με τον εγκιβωτισμό ανθρώπων.

Αναπαραγωγή

Μετά την απόκτηση πρόσβασης σε μια γυναίκα, ένα αρσενικό καγκουρό θα είναι αυτό που θα ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα. Τα θηλυκά καγκουρό γεννούν συνήθως μόνο ένα μωρό κάθε φορά, το οποίο συνήθως εμφανίζεται ανάμεσα στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού, αφού ήταν έγκυος για 21 έως 38 ημέρες. Τα νεογέννητα καγκουρό, τα οποία ονομάζονται "joeys", ζυγίζουν μόλις 0, 03 ουγκιές και κυμαίνονται μεταξύ 0, 2 και 0, 9 ίντσες τη στιγμή της γέννησης. Μετά τη γέννηση, ο Joey θα σέρνει στη θήκη της μητέρας του για να νοσηλευτεί και να συνεχίσει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται για άλλες 120 έως 450 ημέρες. Μέσα στη θήκη, ο joey προστατεύεται και τροφοδοτείται καθώς θηλάζει από τις θηλές της μητέρας του. Σε σχέση με άλλα μεγάλα θηλαστικά, οι Joeys αναπτύσσονται γρήγορα, φτάνοντας σε πλήρη ηλικία 14 έως 20 μηνών για τα θηλυκά, ηλικίας μεταξύ 2 και 4 ετών για τους άνδρες.

Συνιστάται

Είναι η Τουρκία στην Ευρώπη ή την Ασία;
2019
Al-Shabaab - Διεθνείς Οργανώσεις Τρομοκρατίας
2019
10 Ενδιαφέροντα γεγονότα για το Μπρουνέι
2019