Bighorn Sheep Facts: Ζώα της Βόρειας Αμερικής

Φυσική περιγραφή

Αν και υπάρχουν πολλά υποείδη, τα πρόβατα Bighorn είναι ένα από τα δύο μόνο είδη των προβάτων βουνών που βρίσκονται μόνο στη Βόρεια Αμερική. Τα αρσενικά (αρσενικά) μπορούν να αναπτυχθούν σε μήκος μεταξύ των 5 ποδιών, 3 ίντσας και 6 ποδιών (160 και 180 εκατοστών) σε μήκος από τη μύτη έως την ράμπα, ενώ οι προβατίνες είναι γενικά μικρότερες, μήκους περίπου 150 μέτρων. Τα αρσενικά πρόβατα Bighorn μπορούν να ζυγίσουν μέχρι και 280 κιλά (127 κιλά), με μόνα τους τα κέρατα να ζυγίζουν έως και 31 κιλά (14 κιλά). Τόσο οι κριάρια όσο και οι προβατίνες έχουν κέρατα, αν και τα κέρατα των κριών είναι μεγαλύτερα και πιο καμπυλωτά, φτάνοντας τα μήκη έως και 76 εκατοστά, με την καμπύλη να είναι έως 18 εκατοστά. Το κέρατο του κριού μπορεί να χρησιμεύσει ως διαγνωστικό χαρακτηριστικό για να πει την ηλικία, το υποείδος, την υγεία και ακόμη και το ιστορικό ζωής του ζώου.

Διατροφή

Τα πρόβατα Bighorn είναι φυτοφάγα και ημερήσια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατά κύριο λόγο ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η δίαιτά τους μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την εποχή καθώς και με τον βιότοπο κάθε υποείδους. Κατά τη διάρκεια των περιόδων με μεγάλη αφθονία φαγητού, τα πρόβατα θα τρέφονται με χόρτα, λαχανόπαρτα και σπαθιά. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια χειρότερων εποχών, όπως το χειμώνα, τα πρόβατα θα περνούν περισσότερο χρόνο περιήγησης και θα τρέφονται με σκληρότερα, ξυλώδη φυτά, όπως βούρτσα κουνελιών. Στα υποείδη που ζουν στις ερήμους, τα πρόβατα του Bighorn θα τρώνε βρώσιμα φυτά και κάκτους και θα πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας τους μέσα από τα τρόφιμά τους, αν και θα ταξιδέψουν ακόμα για να επισκεφθούν τις τρύπες για πότισμα μία φορά κάθε μέρα.

Οικότοπος και εύρος

Διανεμημένη σε όλη τη Βόρεια Αμερική, τα πρόβατα Bighorn βρίσκονται στις δυτικές επαρχίες της Βρετανικής Κολομβίας και της Αλμπέρτα στον Καναδά, στις δυτικές και κεντρικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και στα βορειοδυτικά κράτη του Μεξικού. Παρόλο που τα πρόβατα Bighorn θεωρούνται ένα είδος "λιγότερο ανησυχούν" από τη Διεθνή Ένωση για τη διατήρηση του κόκκινου καταλόγου των απειλούμενων ειδών της φύσης, υπάρχουν αρκετοί πληθυσμοί και υποείδη που στην πραγματικότητα απειλούνται, αν και το συνολικό τους μέγεθος είναι σταθερό, με πάνω από 15.000 μόνο στον Καναδά. Οι απειλές που αντιμετωπίζουν συχνά τα πρόβατα Bighorn περιλαμβάνουν το κυνήγι (το οποίο μπορεί να βλάψει τον πληθυσμό στο σύνολό του, καθώς συνήθως οδηγεί στον θάνατο των κυριοτέρων αρρένων αναπαραγωγής), την απώλεια οικοτόπων και τα κατοικίδια ζώα, καθώς οι τελευταίοι ανταγωνίζονται για τα τρόφιμά τους και αναπνευστικές ασθένειες τους.

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα πρόβατα Bighorn είναι κοινωνικά ζώα που ζουν σε αγέλες. Οι προβατίνες και τα αρνιά τείνουν να ζουν σε μεγαλύτερα κοπάδια έως 20 ατόμων, ενώ οι κριάνοι ζουν σε μικρότερες ομάδες από 2 έως 5. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι προβατίνες μπορούν να συγκροτηθούν για να σχηματίσουν ακόμη μεγαλύτερες κοπάδια έως 100 ατόμων. Οι κριάρια και οι προβατίνες θα διαχωριστούν για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, μέχρι να έρθει η περίοδος ζευγαρώματος. Τα πρόβατα Bighorn μπορούν να μετακινούνται μέχρι και 15 μίλια την ώρα (24 χιλιόμετρα την ώρα) ενώ ανεβαίνουν σε πλαγιές βουνού. Με την αξιοσημείωτη σιγουριά τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλατφόρμες πλάτους όχι μεγαλύτερα των 2 εκατοστών (5 εκατοστά) ως ένα σημείο από το οποίο να πηδούν από ένα χείλος σε άλλο, σε απόσταση 20 μέτρων (6 μέτρα) μακριά, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αναπαραγωγή

Το φθινόπωρο, τα κριάρια αρχίζουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα δικαιώματα αναπαραγωγής με προβατίνες χρεώνοντας το ένα το άλλο, φτάνοντας συχνά ταχύτητες πάνω από 20 μίλια την ώρα (32 χιλιόμετρα την ώρα) στη διαδικασία. Οι διαγωνισμοί αυτοί μπορούν να διαρκέσουν πάνω από 24 ώρες μέχρι να απονεμηθεί ένα από τα αρσενικά, το οποίο είναι συνήθως το νεότερο με μικρότερα κέρατα. Τα πρόβατα Bighorn δεν είναι μονογαμικά και ένα θηλυκό θα δεχθεί πολλούς κριάρια σε έναν δεδομένο κύκλο οιστρογόνων (όταν "σε θερμότητα"). Η περίοδος κυοφορίας μιας προβατίνας διαρκεί από 5 έως 6 μήνες, μετά την οποία θα γεννήσουν 1 έως 2 αμνούς την άνοιξη. Τα θηλυκά αρνιά θα παραμείνουν με τα κοπάδια των μητέρων τους, ενώ τα αρσενικά θα εγκαταλείψουν την ομάδα όταν είναι μεταξύ 2 και 4 ετών για να συμμετάσχουν σε ένα κοπάδι κριών.

Συνιστάται

Είναι η Τουρκία στην Ευρώπη ή την Ασία;
2019
Al-Shabaab - Διεθνείς Οργανώσεις Τρομοκρατίας
2019
10 Ενδιαφέροντα γεγονότα για το Μπρουνέι
2019